U bevindt zich op: Home Contact met de samenleving

Contact met de samenleving

Voor het RIVM is het essentieel om aan te sluiten bij datgene wat er in de samenleving speelt. Alleen dan kunnen we ons werk goed doen en een kennisinstituut zijn dat midden in de maatschappij staat. Maar hoe meten en weten we wat er in de samenleving speelt?

Onze onderzoeken en projecten bestrijken diverse veelzijdige onderwerpen op het gebied van gezondheid, milieu en onze leefomgeving. Via zowel de traditionele media (dagbladen) als de online (sociale) media horen en lezen mensen over het RIVM. En reageren zij op onze berichten. We hebben een Twitteraccount met ruim 14.000 volgers, we delen onze kennis in diverse LinkedIn-groepen en zijn actief op Facebook. We monitoren (social) media om te luisteren naar signalen in de maatschappij. Het monitoren van media en analyseren van webstatistieken levert ons waardevolle informatie op over wat er speelt in de samenleving.

 

In de media

In 2013 was er in de media veel aandacht voor de mazelenepidemie in ons land en voor diverse andere onderwerpen over infectieziekten. Maar ook onderwerpen als leefstijl, fijnstof, voeding, vaccinaties, tabak, gevaarlijke stoffen, zonkracht en de bevolkingsonderzoeken kwamen veel aan bod. Onderwerpen als tabak, radioactieve straling en kinkhoest kregen in de traditionele media veel meer aandacht dan in de sociale media.

Service