U bevindt zich op: Home Internationaal Acropolis

Acropolis

Tot voor kort was het vaak onduidelijk hoe vaak en hoe lang mensen blootstaan aan een mengsel van resten van bestrijdingsmiddelen op bijvoorbeeld groenten en fruit. Voor elke bestrijdingsmiddel afzonderlijk was dat wel duidelijk, maar voor blootstelling aan resten van meerdere bestrijdingsmiddelen tegelijkertijd was het nog niet zover. Het project Acropolis brengt hier verandering in.

Binnen het ACROPOLIS project is een computermodel ontwikkeld dat uitrekent wat groepen mensen dagelijks binnenkrijgen aan de resten bestrijdingsmiddelen van allerlei soorten levensmiddelen. Het kijkt bovendien wat het betekent als mensen resten van meerdere soorten bestrijdingsmiddelen tegelijkertijd binnenkrijgen. Daarmee kunnen gezondheidsrisico’s in kaart worden gebracht, die rekening houden met de schadelijkheid van mengsels van bestrijdingsmiddelen en kan de overheid bepalen wat nog veilig is.

Diverse soorten fruit

Beoordelingsinstanties

Het model kan gebruikt worden door nationale beoordelingsinstanties, zoals de NVWA, de bestrijdingsmiddelenindustrie en het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTgB). Deze instanties kunnen dan zien wat de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn vóórdat een nieuw bestrijdingsmiddel op de markt wordt toegelaten. Met deze berekeningen kan de Europese Commissie in de toekomst normen stellen die rekening houden met de blootstelling aan mengsels van bestrijdingsmiddelen.

17 partners

Het ACROPOLIS project is een door de Europese Commissie gefinancierd onderzoek. RIVM coördineerde het project en voerde het uit in samenwerking met 17 partners – van universiteiten tot nationale voedselautoriteiten – in Europa. Het project duurde 3,5 jaar en werd in 2013 afgerond.

 

Meer informatie

Service