U bevindt zich op: Home Internationaal MERS bij dromedarissen

MERS bij dromedarissen

Eind 2013 hebben wetenschappers van het RIVM en het Erasmus MC het eerste bewijs geleverd dat dromedarissen besmet kunnen raken met het MERS-coronavirus. De wetenschappers hebben hierbij samengewerkt met wetenschappers uit Qatar.

De onderzoekers hebben het RNA van het virus aangetroffen bij drie dromedarissen op een locatie waar ook twee mensen besmet waren met het MERS-coronavirus. Het onderzoek is gepubliceerd in the Lancet Infectious Diseases.

Dromedarissen

Veehouderij

De monsters waren afgenomen op een kleine veehouderij in Qatar. Twee personen met een link naar deze veehouderij (de eigenaar en een medewerker) waren besmet met het MERS-coronavirus. Binnen een week werd het bedrijf onderzocht door the Supreme Council of Health and Ministry of Environment in Qatar in samenwerking met de WHO. Zij namen monsters af bij de 14 aanwezige dromedarissen. De monsters werden naar het RIVM en het Erasmus MC gestuurd voor genetische analyse en onderzoek naar antistoffen. De genetische analyse toonde aan dat het MERS-coronavirus bij drie dromedarissen aanwezig was.

Analyse

Op basis van de huidige data kan er niet worden geconcludeerd dat mensen door de dieren besmet zijn geraakt of andersom. Het is ook nog mogelijk dat de mensen en dromedarissen beiden door een andere, nog onbekende bron besmet zijn geraakt. Een verdergaande analyse van deze uitbraak loopt nog.

Meer informatie

Service