U bevindt zich op: Home Projecten en onderzoek Antibioticaresistentie

Antibioticaresistentie

Van sommige bacteriën kunnen we ziek worden. Om weer te herstellen zijn soms antibiotica nodig. Een belangrijk nadeel van antibiotica is dat bacteriën er ongevoelig (resistent) voor kunnen worden. Hoe vaker je antibiotica gebruikt zonder dat daar een goede reden voor is, hoe groter de kans dat bacteriën resistent worden. Infecties met resistente bacteriën zijn moeilijker te behandelen.

Het RIVM houdt de actuele stand van zaken bij wat betreft antibioticaresistentie in Nederland en brengt in kaart hoe vaak mensen besmet raken met antibioticaresistente bacteriën. Dit gebeurt via verschillende monitoring onderzoeken (surveillance) bij ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen.

Nieuw landelijk onderzoek

In 2013 heeft het RIVM gewerkt aan de opzet van een aanvullend landelijk systeem waarmee beter inzicht wordt verkregen in waar de resistentie vandaan komt en hoe resistente bacteriën zich verspreiden. De infogrpahic hierboven laat dit zien. Bij dit systeem wordt behalve naar de buitenkant ook gekeken naar de binnenkant van de bacterie (DNA). Op het DNA staat gecodeerd hoe de bacterie eruit ziet aan de buitenkant. Er kunnen echter kleine verschillen zijn in de DNA code, die we niet goed zien aan de buitenkant. Juist aan de hand van die kleine verschillen kunnen we goed zien waar de bacterie vandaan komt en hoe hij zich verspreidt, bijvoorbeeld naar andere ziekenhuizen. Ook kunnen we kijken of dezelfde bacterie voorkomt in de veehouderij. Want ook binnen deze sector speelt de problematiek en is er risico op verspreiding, zowel van dier op dier, als van dier op mens. Als we weten waar resistente bacteriën de kop opsteken, kunnen we snel ingrijpen en verspreiding voorkomen.

Proefperiode

Momenteel is dit systeem nog in een proefperiode en wordt alleen de MRSA-bacterie onderzocht. Er doen vijf ziekenhuizen aan mee. Naar verwachting wordt het systeem eind 2014 opengezet voor andere ziekenhuizen en andere bacteriën. De ziekenhuizen kunnen hun eigen gegevens in de database van het systeem inzien.

Het belangrijkste van dit onderzoek is dat we – in samenwerking met andere partijen - de verschillende gegevens rondom behandeling, locatie et cetera kunnen combineren, waardoor we trends en stijgingen kunnen waarnemen en een beter overzicht hebben.

Meer informatie
Antibioticaresistentie
Animatie: hoe ontstaat resistentie tegen antibiotica?

 

Service