U bevindt zich op: Home Projecten en onderzoek Chemische stoffen registreren

Chemische stoffen registreren

Bedrijven die meer dan 1 ton per jaar aan chemische stoffen produceren of importeren zijn verplicht dit te registreren bij het Europees Chemicaliënagentschap in Helsinki. Vooral bedrijven in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) krijgen meer en meer te maken met deze verplichting.

De deadlines voor de registratie zijn afhankelijk van tonnage. Op 1 juni 2013 is de termijn verstreken voor de registratie van stoffen boven de 100 ton per jaar en op 1 juni 2018 verstrijkt de termijn voor de registratie van stoffen tussen de 1 en 100 ton per jaar. Het RIVM heeft hiervoor een REACH Helpdesk  beschikbaar om uitleg te geven aan bedrijven tijdens de voorbereiding van hun registraties. Daar is veel gebruik van gemaakt.

Erlemeyers met gekleurde vloeistoffen

REACH

De registratieverplichting komt voort uit de Europese REACH verordening. REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie (verlenen van vergunningen) en restrictie (beperking) van CHemische stoffen. REACH heeft als doel chemische stoffen veilig op de Europese markt te brengen en zo onder andere de gezondheid van mens en milieu te beschermen. REACH beschrijft waar bedrijven en overheden zich aan moeten houden op het gebied van omgaan met chemische stoffen. Afhankelijk van hun rol in de toeleveringsketen, aard en gebruik van de stoffen hebben bedrijven verplichtingen. Registratie van chemische stoffen maakt een betere regelgeving met betrekking tot risicovolle stoffen mogelijk.

Helpdesk

Het RIVM huisvest het Bureau REACH en de REACH Helpdesk. Deze officiële helpdesk van de overheid helpt bedrijven en instellingen in Nederland die chemische stoffen produceren, importeren, distribueren of gebruiken te voldoen aan de REACH Verordening.

 

Meer informatie

Service