U bevindt zich op: Home Projecten en onderzoek Hygiëne: Hoe moet dat?

Hygiëne: Hoe moet dat?

Door hygiëne verklein je de kans dat je ziek wordt. Regelmatig handen wassen, etensresten op de juiste manier bewaren en geen kattenbak verschonen als je zwanger bent: het zijn slechts een paar voorbeelden van wat je zelf kunt doen. Dit lijkt eenvoudig, maar de praktijk is anders.

Het RIVM heeft daarom in 2013 een Toolkit hygiëne ontwikkeld met praktische informatie hoe mensen hygiëne in het dagelijks leven kunnen toepassen. De toolkit bevat verschillende materialen voor publieksinformatie en is bedoeld voor professionals, zoals GGD'en, scholen, kindercentra, huisartsen, ziekenhuizen, verloskundigen et cetera. De producten zijn in eenvoudig begrijpelijk Nederlands geschreven.

Voorlichtingsfilm Handen wassen

Een van de onderdelen uit de toolkit is de voorlichtingsfilm ‘Handen wassen, hoe doe je dat?’ Deze film laat zien waarom handen wassen belangrijk is en hoe je dat op een goede manier doet. Verder bestaat de toolkit uit folderteksten, afbeeldingen en nieuwe pictogrammen. De pictogrammen geven in één oogopslag tips om voedsel op een veilige manier te bewaren en klaar te maken of wat je kunt doen tijdens je zwangerschap om infecties te voorkomen.

handen wassen

Andere toolkits

Het RIVM heeft door de jaren heen een serie toolkits over verschillende onderwerpen ontwikkeld voor publieksvoorlichting. Zo zijn er toolkits voor griep en verkoudheid, hoofdluis, voedselinfecties, seksuele gezondheid, prenatale screeningen, kwik en hitte. De inhoud van de toolkits bestaat uit kant-en-klare voorlichtingsproducten of onderdelen die professionals als bouwstenen kunnen gebruiken voor de communicatie.

Meer informatie

Service