U bevindt zich op: Home Projecten en onderzoek Maatregelen tegen polio

Maatregelen tegen polio

In 2013 zijn er, op advies van het RIVM, voorzorgsmaatregelen getroffen om de kans op import van het poliovirus te verkleinen. Het poliovirus werd vanaf februari aangetroffen in Israël en eind oktober in het noorden van Syrië. Nederlandse reizigers naar Israël en vluchtelingen uit Syrië konden mogelijk het poliovirus bij zich dragen en introduceren onder de niet-gevaccineerden in ons land.

Israël
Vanaf februari 2013 is er in Israël op meerdere plaatsen poliovirus aangetroffen in het rioolwater. Daarnaast is er bij ruim veertig gevaccineerde kinderen poliovirus gevonden in de ontlasting. Het RIVM adviseerde alle Nederlandse reizigers naar Israël zich te laten inenten als ze geen vaccinatie hadden gehad of wanneer het langer dan tien jaar geleden was. Het advies bestond daarnaast uit het zorgen voor een goede hygiëne tijdens de reis (o.a. goed handen wassen).

Syrië
Eind oktober bleek dat er in het oosten van Syrië een uitbraak van polio was. Syrische vluchtelingen konden mogelijk het poliovirus bij zich dragen. Jonge kinderen vormden het grootste risico, omdat zij sinds de oorlog niet meer (goed) zijn ingeënt. Het advies van het RIVM was om daarom alle Syrische vluchtelingen jonger dan 5 jaar bij binnenkomst in Nederland te vaccineren. Daarnaast werd het rioolwater onderzocht op aanwezigheid van poliovirus in Ter Apel, de plaats waar vluchtelingen Nederland binnenkomen. In overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is geadviseerd voor deze vluchtelingen een opvanglocatie te kiezen in gemeenten met een hoge beschermingsgraad tegen polio.

 

Meer informatie

Service