U bevindt zich op: Home Projecten en onderzoek Voedingspatroon 70-plussers kan beter

Voedingspatroon 70-plussers kan beter

Zelfstandig wonende 70-plussers eten meer ongezonde verzadigde vetzuren en zout en minder fruit, volkoren producten en vis dan aanbevolen. Daarmee gelden voor hen dezelfde aanbevelingen om het voedingspatroon te verbeteren als voor de rest van de bevolking. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM naar de eetgewoontes van zelfstandig wonende 70-plussers.

Vitamine D

Om het risico op vallen en botbreuken te verminderen adviseert de gezondheidsraad mensen van 70 jaar en ouder om dagelijks extra Vitamine D te slikken. Bijna alle 70-plussers krijgen namelijk via voeding te weinig vitamine D binnen. Desondanks slikt slechts 18% van de mannen en 26% van de vrouwen extra vitamine D. Zelfs als vitamine D uit supplementen wordt meegerekend, heeft 91% van de vrouwen en 95% van de mannen een tekort aan vitamine D.

Vergelijking voedingsbeeld

Uit het onderzoek bleek verder dat mensen ouder dan 70 jaar vooral thuis eten en drinken. In vergelijking met vijftigers en zestigers eten ze opvallend minder vlees, brood en andere graanproducten en drinken ze minder alcoholische en niet-alcoholische dranken. Fruit, suiker en zoetwaren, en smeer- en bereidingsvetten eten de 70-plussers over het algemeen meer dan vijftigers en zestigers.

Over het onderzoek

De voedselconsumptiepeiling bevat gedetailleerde gegevens over wat, waar en wanneer zelfstandig-wonende ouderen eten en drinken en is onderdeel van het nationale voedingspeilingsysteem. De gegevens dragen bij aan de ontwikkeling van beleid voor gezonde voeding en veilig voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek. Ruim 700 ouderen uit 15 gemeenten verdeeld over het land deden mee aan het onderzoek.

Meer informatie
Voedselconsumptiepeiling
Rapport Voedselconsumptiepeiling ouderen 2010-2012

 

Service